Waarom is de toner alweer op?
Wanneer u onze online winkel voor toner bekijkt, zult u merken dat we bijna altijd de paginacapaciteit als vergelijkingsmaatstaf voor toner en inkt vermelden. Helaas heeft deze waarde zonder de bijbehorende achtergrondkennis een beperkte betekenis.
Deze specificatie verwijst naar een paginadekking van ongeveer 5 procent van een DIN A4-blad.
De paginadekking van 5 procent is grotendeels gebaseerd op verschillende ISO-normen. Om het rendement te bepalen, worden laboratoriumomstandigheden gecreëerd die ongeveer overeenkomen met het gemiddelde gebruiksgedrag. Onder andere worden de testpagina's afgedrukt bij een bepaalde omgevingstemperatuur op meerdere apparaten, soms 5 pagina's achter elkaar, enz. Het hele proces is zo uitgebreid dat we het hier niet volledig kunnen beschrijven.
Als 95% van de pagina onbedrukt blijft, is 5% dan een realistische maatstaf? Een paginadekking van 5% lijkt misschien weinig, maar het is geen fictief getal dat mogelijke tekortkomingen of lage prestaties van de cartridges moet verbergen. Dit cijfer is gebaseerd op een standaardbrief, waarbij de daadwerkelijk met inkt bedekte oppervlakte nauwkeurig wordt berekend.
Natuurlijk begrijpen we dat de standaardbrief niet per se de praktijk in elk bedrijf weerspiegelt. Daarom kan deze indicatie afhankelijk van het gebruiksdoel minder relevant zijn.
Een voorbeeld: Een dekking van 5% betekent dat 95% van de pagina niet bedrukt is! Met andere woorden, als u een toner koopt met een capaciteit van 2000 pagina's (gebaseerd op 5%), en u drukt vaak grafieken af met een gemiddelde dekking van 20%, dan gaat de toner mathematisch gezien maar een kwart van het aantal pagina's mee, omdat het verbruik per pagina vier keer zo hoog is.
Dr. Grauert en de zogenaamde standaardpagina
De Dr. Grauert-brief is het sjabloon van de ISO/IEC 10561-norm, die werd ontwikkeld om de capaciteit van inktpatronen en toners te testen. Hij dateert uit 1975, maar is meerdere malen aangepast aan de moderne bedrijfsvoering. De brief bevat ongeveer 1450 tekens in een 10 CPI-lettertype, vergelijkbaar met Courier in 12 pt. De naam is afgeleid van de fictieve geadresseerde, Dr. Grauert, aan wie de brief is gericht. De tekst van de Dr. Grauert-brief is auteursrechtelijk beschermd.
ISO 10561 werkt met een dekking van slechts 2,8% en wordt daarom vaak bekritiseerd. Veel fabrikanten gebruiken deze norm echter graag. Wanneer de capaciteit van toners en inkt wordt bepaald met dit sjabloon, zijn de capaciteiten 1,8 keer hoger dan die welke worden bepaald met de meer praktijkgerichte 5% dekking.